Bli fokuserad – med fluga

flugaPå arbetet krävs ofta att man sätter sig in i stora delar av verksamheten. Att man är flexibel och anpassningsbar, vid tillfälliga och längre sjukskrivningar, vid deadlines och vid övertider. Det krävs många gånger att man är kontaktbar, via epost, telefon och sociala medier. Ingen vill vänta på sin tur. Alla vill ha svar nu genast. Det är lätt att känna stressen komma krypande och med tiden börjar energin att dräneras. Det behövs en motpol, något som påminner dig om att detta bara är ett jobb. Något som gör dig på gott humör, som du trivs med samtidigt som det ger din spegelbild en viss självdistans och glimt i ögat. Det behövs något som du bär med dig varje dag som påminnelse om att slappna av och komma ner i varv, när tempot går för snabbt. Vad detta kan vara? Vad sägs om en fluga!

En fluga kan lätt bäras var arbetsdag, och givetvis kommer den inte automatiskt med ovan nämnda egenskaper. Det är roller du själv måste ge flugan. Den rekommenderas av många coacher som arbetar med människor som ska tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning på grund av stress, att man införskaffar en sådan motpol till stress. Något som känns lustfyllt och påminner om allt du lärt dig om att ta vara på dig själv.

Fundera över vad du önskar att bli bättre på på jobbet, så som att fokusera på en sak i taget. (Det är ju ändå allt man kan göra, även om tankarna vill rusa iväg och växla mellan 10 olika projekt). Välj sedan din fluga med omsorg. Välj en fluga som du trivs med och som gör dig glad. Var gång du ser en reflektion av flugan i en spegelbild, i ett fönster eller i dataskärmen, kom då ihåg det som flugan skulle påminna dig om.

Comments are closed.