Bilbranschen ändrar synen på skönhet

Under lång tid har snygga fotomodeller (bara kvinnliga) varit dragplåster på stora motormässor. Det räcker med att backa 5-10 år och se på bilder från dessa bilmässor för att upptäcka en rad lättklädda kvinnor som står vid de olika nya bilmodellerna. Allt för att locka den manliga publiken att stanna upp lite extra och även intressera sig för bilen. Det kunde till och med vara kvinnor i topless som lockade till sig blickarna.

Men tiderna förändras och idag är det betydligt mer ”påklätt”. Enligt General Motors utvecklingschef har utvecklingen verkligen gått framåt. Han säger exempelvis till Expressen att ”Det har blivit bättre, det var värre förr”.

Men det betyder inte att kvinnorna har försvunnit från bilsalongerna. Synen på skönhet har bara förändrats och nu är det allt mer påklätt och inte lika mycket fokusering på att enbart vara snygg.

Orsaker?

En stor orsak till förändringen på bilsalongerna är ”synen på kvinnokroppen”. I ett allt mer jämställt samhälle vill man inte skapa en objektivisering av kvinnan. När detta allt mer implementeras i samhället blir även synen på lättklädda kvinnor allt mer annorlunda. Det ses hos allt fler som något konservativt och gammalt. Därmed kan synen på de olika bilmärkena som har dessa kvinnor vid sina montrar snarare skapa en negativ effekt.

En annan orsak kan vara att allt fler söker information om bilar samt bestämmer sig för val av modell online. Allt fler bilhallar har sitt utbud online likt företag som säljer bildelar online. Handeln online gällande bildelar har varit stor länge just eftersom det är så lätt att jämföra priser och hitta exakt den del som man är behov av (se ex www.BILDELARonline24.se) . Detta återspeglar sig även mot hur bilar säljs. Större del av kunskap och beslut tas online och därmed finns inte lika stort behov av dessa mässor.

Ex. så börjar allt fler onlinebutiker att visa hur man gör vissa renoveringar själv i videoinslag. Helt utan kvinnor som ska locka åskådare…

Comments are closed.