Om thaimassage

Thaimassage är en gammal, och därmed väl beprövad, form av massage som har sina rötter i Indien, med influenser från Kina och andra länder i sydostasien. En av de saker som skiljer thaimassagen från annan massage, är att den under vissa moment kräver medverkan av den som behandlas.

Andra kännetecken är att massören ofta jobbar med andra kroppsdelar än händera, så som fötter, underarmar och armbågar.

”Den lates yoga”

Något som thaimassage och yoga har gemensamt är de sträckningar som de utsätter kroppen för. I yoga gör man det själv – inom thaimassage är det istället massören som på olika sätt drar i olika delar av kroppen på den som behandlas.

Den som mottar thaimassage ligger som regel i iklädd tunna kläder på en madrass. De tunna kläderna tillåter mycket rörelse. Den som masserar gör det utan olja och kan antingen stå eller sitta under behandlingen.

Tekniker

Något som kännetecknar thaimassage är att massören inte sällan arbetar med sina fötter. Det är dock inte bara fötterna som används som redskap – även armbågar, händer och underarmar avnänds frekvent inom thaimassage.

Inom thaimassage bearbetar man också så kallade zenpunkter. Zenpunkter kan förklaras som energilinjer som går längs hela kroppen. De här punkterna ligger i meridianerna, en annan typ av linjer som går längs hela kroppen.

Thaimassagen stimulerar dessa punkter i syfte att lösa upp spänningar och/eller blockeringar i kroppens olika muskler. Thaimassage brukar ibland beskrivas som en mix av akupressur, yoga och shiatsu.

Thaimassage i Sverige

Urvalet av massagesalonger som erbjuder thaimassage är väldigt stort i Sverige – åtminstone i storstäderna. Thaimassagen har även brett ut sig över stora delar av Europa.

En anledning till att urvalet är så stort, kan vara på grund av att thaimassage är en massageform som nästan passar alla. Likväl motarbetar den stress, ett problem som många dras med idag.

 

 

Comments are closed.