Olika typer av ryggvärk

Dom flesta upplever någon gång smärta och värk i ryggen. Den kommer ofta från ryggens nedre del, ländryggen, men man kan även uppleva värk längre upp. Det finns olika typer av ryggvärk – både tillfällig och kronisk. Nedan reder vi ut några vanliga typer av just ryggvärk.

Vanlig ryggvärk

”Vanlig ryggvärk”, eller lumbago, är övergående och kommer ofta till följd av överbelastning eller spända muskler. Detta är den typ av ryggvärk som dom flesta drabbas av någon gång och är alltså inget farligt, även om det såklart kan vara besvärligt.

Ryggskott

Även ryggskott drabbar många någon gång i livet och är en form av ryggvärk som kan göra riktigt ont. Ryggskottet kan komma till följd av till exempel ett tungt eller felaktigt lyft och ofta kommer smärtan plötsligt. Den kan även komma smygandes och orsaken till ryggskott kan vara flera.

Det som är bra att veta är att det inte är farligt, även om det känns så, och att smärtan succesivt kommer att försvinna. Ibland läker ryggskottet ut av sig självt och ibland kan man behöva ta hjälp av naprapat eller sjukgymnast för att lindra besvären.

Diskbråck

Ryggvärk som inte går över eller ens tenderar att bli bättre kan bero på diskbråck. Det innebär att en eller flera av ryggradens diskar är skadade. Detta kan ske både långt upp i ryggen, ända mot nacken, eller längre ner mot ländryggen.

 

Ett diskbråck kan te sig på olika vis – ibland är smärtan nästintill outhärdlig och ibland diffus. Hur och om det behöver behandlas kan också skilja sig, då det ibland inte behövs någon behandling alls och i andra fall krävs en operation för att få bukt med problemet.

Ischias

Ischias är ett begrepp som ofta används fel – det är ingen sjukdom i sig utan snarare ett symtom på en annan skada. Det kan till exempel handla om att en utav ryggradens diskar ligger och trycker mot ischiasnerven, vilket i sin tur orsakar den speciella och strålande smärtan. Den som lider av diskbråck kan ofta känna av ischias. Vanliga symptom på ischias är att smärtan strålar från ryggslutet och neråt, dvs mot rumpan och ut i benen. Man kan också känna av domningar och krampliknande känslor.

Andra vanliga symptom:

  • Svaghetskänsla i benen
  • Svagare reflexer
  • Känselbortfall i ben och fötter

Comments are closed.