Ansiktsvatten – Varför?

En av de produkter som står i många badrumsskåp är ansiktsvatten. Men vad har denna skönhetsprodukt för funktion? Genom att vara insatt vad ansiktsvatten gör för huden kan man även lättare välja rätt produkt och därmed få bäst resultat.  

När man tvättar ansiktet med vattnet förändras PH-värdet i huden. PH-värdet i huden är nämligen i grunden 5-6 men PH-värdet i vanligt dricksvatten är 7. Med andra ord ökar PH-värdet i huden när man duschar eller tvättar sig. Detta mår inte huden bra av i längden och en av orsakerna till att använda ansiktsvatten är därför att återställa värdet till en lägre nivå.

Den andra funktionen som ansiktsvatten har är att rengöra huden. Det är även detta som de allra flesta förknippar denna produkt med. Många känner sig även betydligt renare i huden efter att ansiktsvattnet applicerats med exempelvis en b2014-10-07 18.45.50omullsrondell. Att använda denna produkt är extra viktigt i det fall som djuprengörande produkter har använts. Detta eftersom dessa produkter öppnar upp hudens porer för att kunna rengöra på djupet. Genom att sedan använda ansiktsvatten stängs porerna igen vilket möjliggör för huden att bli fin och mjuk i längden. Detta då exempelvis hudkrämer sedan kan appliceras.

Den tredje funktionen som produkten har är att återfukta huden. Efter olika behandlingar kan huden kännas ”torr”. Genom att använda ansiktsvattnet återfuktas därför huden och känns betydligt lenare och behagligare. De allra flesta produkter har en återfuktande funktion men för de som ändå känner att huden inte blir tillräckligt mjuk och ”återfuktad” finns möjligheten att använda sig av krämer som enbart har denna funktion.  

Detta är de tre grundfunktionerna och beroende på vilken funktion man vill prioritera bör olika produkter inom denna produktgrupp väljas. Kanske är det ett extra fokus på djuprengöring eller återfuktning man är ute efter. Till stor del beror valet av produkt på vilken hud man har. För den som exempelvis har många finnar är en produkt med salicylsyra en fördel medan de som har en mycket torr hud istället bör fokusera på en produkt med större återfuktande funktion.  

Ett annat val man kan fundera över är om produkten ska vara ekologisk eller inte. Utbudet på ekologiska skönhetsprodukter har ökat avsevärt senaste åren vilket just speglar efterfrågan på dessa. Dessa är inte bara bra för hälsan och huden utan även bra för miljön.  

Läs mer om ansiktsvatten och dess funktion på ansiktsvatten.se.

 

Comments are closed.